Hem > Sökhjälp

Sökhjälp

En söktjänst är aldrig bättre än den information som lagts in i databasen. I samlingarna är drygt två seklers registerinformation sammanställd. Hur man registrerat bilderna har förändrats över tiden. Det betyder att informationen i systemet inte alltid konsekvent. Arbetet med att uppdatera och rätta databasen pågår kontinuerligt.

Du kan direkt söka genom fältet "Snabbsök" längst upp på sidan. Som standard är frågetypen "Logiskt läge" inställt. Logiskt läge betyder att man söker på fristående ord. Om du tex. sätter ett minus - före ordet betyder att man ej vill att detta ord skall förekomma i sökningen: till exempel översvämning  -promenaden. Detta gör att du kommer att hitta alla objekt där ordet översvämning förekommer, men filtrera bort de objekt där ordet promenaden finns med. 

Det finns även andra frågetyper du kan använda dig av. För att använda dig av dessa trycker du på de tre punkterna bredvid snabbsöksfältet. Om du sedan för musmarkören över frågetecknen bredvid frågetyperna får du en förklaring om hur de fungerar.

"Fritext" söker på fristående mönster, det vill säga om du söker på båt, kommer objekt med ordet båt att hittas. Om objektet däremot har ordet ångbåt, så inkluderas det ej i resultatet.

"Exakt träff" söker ditt valda mönster inom ord, t.ex båt, så kommer det att inkludera ångbåt, roddbåtar osv.